Våra tjänster

Framtidens samhällsbyggare ställer krav på hållbarhet

framtidens_samhallsbyggare_2018

Framtidens Samhällsbyggare 2018. Foto: CMB och Göteborgsregionen.

I september klev 14 förväntansfulla traineer på programmet Framtidens Samhällsbyggare. Målet är reda ut utmaningarna med förtätade städer och på vilket sätt multifunktionella fastigheter kan bidra.

Framtidens Samhällsbyggare är ett branschöverskridande traineeprogram som startades för att främja samverkan och utveckling inom samhällsbyggnadssektorn. Bakom initiativet står Centrum för Management i byggsektorn (CMB) samt Göteborgsregionen.

Intresset för programmet har varit stort redan från starten för fem år sedan och årets antagningsprocess utgjorde inget undantag.
– Vi haft 700 sökande till 14 platser. Det är glädjande med tanke på att det är högtryck i byggsektorn och att företagen drar och sliter i studenterna redan innan de har hunnit slutföra sina utbildningar, säger Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborgsregionen, i ett pressmeddelande.

I programmet arbetar traineerna med ett stadsutvecklingscase om en angelägen stadsutvecklingsutmaning. I år handlar det om framtidens multifunktionella stadsdelar. Bengt Christensson, vd på CMB, kommenterar årets case i ett pressmeddelande:
– En växande och allt mer förtätad stad kräver större effektivitet. Hur kan vi dela ytor och funktioner i staden? Vilka krav ställer vi på våra livsmiljöer och vad kan digitaliseringen bidra med? Multifunktionella fastigheter är en angelägen fråga för hela byggsektorn.

Totalt har över 90 traineer utbildats i Framtidens Samhällsbyggare. CMB och Göteborgsregionen har satt målet att nå 200 samhällsbyggare. På så vis hoppas aktörerna kunna bidra till ett nytt synsätt i branschen in i framtidens allt större krav på hållbarhet.

Medverkande företag Framtidens Samhällsbyggare 2018:

  • Göteborg Stad (Stadsbyggnadskontoret, Trafikkontoret, Lokalförvaltningen, Kretslopp och Vatten, Fastighetskontoret)
  • Mölndals Kommun
  • Peab
  • Riksbyggen
  • Västfastigheter
  • White Arkitekter
  • Wästbygg
  • Älvstranden Utveckling

Webbyrå: Brandson AB i Stockholm