Våra tjänster

En prao som stärker branschen

Det är gymnasievalstider i Sverige och runt om i landet ordnas olika mässor för nyfikna elever. Men många tonåringar har svårt att bestämma sig vilken studieinriktning som passar. En praoplats kan många gånger bidra till att väcka nyfikenhet och göra valet till gymnasiet lättare. Fastighetsbranschen som lider av kompetensbrist, har stort behov av att locka unga till sig. Fastighetsjobb listar tre goda skäl att ta emot en praoelev.

  1. Väck intresse
    Ta ansvar för branschens framtida kompetensförsörjning.
  2. Employer branding
    Långsiktigt tjänar ditt företag på att visa för unga att just ni är framtidens arbetsplats. Många undersökningar visar på att så kallade ”Millennials” är särskilt noga vad gäller hållbarhet och meningsfullhet när de väljer arbetsplats.
  3. Berätta och utvecklas
    Många handledare till prao-elever vittnar om att de växer i sin egen yrkesroll genom att berätta om sitt arbete.

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo anser det särskilt viktigt att ta emot praoelever. Därför samarbetar de sedan många år tillbaka med Rinkebyskolan, något som Fastighetsjobb rapporterade om förra året. Tillsammans med sina medlemsföretag ser Fastigo till att elever i årskurs åtta får chans att praoa på ett företag i fastighetsbranschen.

Samarbetet brukar ge väldigt positiva resultat enligt Fastigo. Specialfastigheter var ett av de företag som deltog förra året.
– Vi måste klara kompetensjakten och därför är det viktigt att berätta om branschen. Det är så många som inte förstår att vi har ett ansvar i detta – vi kan inte bara sitta och vänta på att arbetskraften kommer till oss, sa Åsa Hedenberg, vd för Specialfastigheter till Fastighetsjobb efter förra årets praoperiod.


Vill du ta emot en praoelev?
Fram till den 23 november kan du meddela Fastigo om du vill att ditt företag ska erbjuda en praoplats till en elev i årskurs åtta på Rinkebyskolan. Här kan du läsa mer.

Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo har gjort en film om praoelevers upplevelser, se den här!

Arbetsmiljlöverket samlar information om vilka krav som finns på praktik för unga, läs mer på deras hemsida.


Webbyrå: Brandson AB i Stockholm